top of page

OM

IMG_20190529_0015_edited_edited.jpg

Jeg er født i 1954 og vokste opp Hammerfest. Som 13- åring fikk jeg mitt første kamera, et Kodak bokskamera. Inspirert av kunstnere som Kåre Kivijervi, Diane Arbus og Dorotha Lange, begynte jeg å fotografere og fremkalle bilder i mørkerom. Den viktigste grunnen til at jeg konfirmerte meg var at jeg da ville få et Yashica speilreflekskamera i gave, et kamera jeg alltid hadde det med meg, også når jeg gikk turer i fjellene på Kvaløya.

Den arktiske naturen har preget min interesse for å fange inn landskap i bilder. Jeg har også vært opptatt av å fotografere mennesker i mitt nærmiljø. Senere i livet mitt har jeg bodd mange år i sør og øst-Asia og fotoapparatet har fortsatt å være min inngang til å forsøke å forstå andre menneskers, i særdeleshet kvinner og barns, livsverdener.
 

I perioden 1974-1980 dokumenterte jeg mitt eget og mine venners liv som lesbiske feministiske aktivister, en aktivisme som sprang ut fra kvinnekollektiver og miljøet på Kvinnehuset i Oslo. I dag har jeg en stor samling svart / hvitt fotografier fra denne perioden som dokumenterer vennene mine, aktiviteten, og miljøet på Kvinnehuset og de mange demonstrasjonene/ aksjonene vi både arrangerte og deltok i. 


I 1975 ble jeg del av performancegruppen Seriøsgruppa som utviklet seg til det kvinnelige kunstnerkollektivet Sfinxa (1976-1979).


I overkant av 300 fotografier fra arkivet (kunstamlingen) er del av boken «Vi spiste, sov og drakk feminisme» som utgis på Sfinxa Forlag i september 2020. Samtidig debuterer jeg på Høstutstillingen med fotografiet "Støtt de lesbiske i Kina og Albania". 
 

Jeg ser nå på samlingen min med et nytt blikk, og skriver fortellinger om å være ung i en grensesprengende tid med utgangspunkt i bildene mine fra syttitallet. Jeg er tilbake der jeg var som ung, jeg tar igjen svart hvitt bilder med et analogt kamera og jeg skriver. 

MARIANNE ROVAS OLSEN

bottom of page